Hoe is het?  

“Een lente met de meeste gemeten uren zonneschijn. Het is wat het is”.
“Ik heb veel liefde in mijn leven. Het is wat het is”.
“Ik heb ineens nieuwe vaardigheden geleerd. Het is wat het is”.

Er woedt nu nog steeds Corona en ik hoorde “Het is wat het is” meer dan ooit. Maar die zin wordt alleen uitgesproken als je narigheid moet accepteren. Niemand zegt: “Ik heb een miljoen gewonnen/ Ik heb een droombaan gevonden/ er is een kind geboren… Ach ja, het is wat het is”.
Wonderlijk, vind je ook?  

Nu en Hier
En ik ga even een stap verder (anders is er niks aan ;)).
Mogelijk is er verdriet om overlijden, of om familie en vriendinnen/vrienden die niet aangeraakt mogen worden, heb je zorgen om hoe het met je baan en met je gezondheid gaat. Of je nu zzp-er of in loondienst bent, of je betaald werk hebt of niet: Covid-19 heeft veel invloed.
Maar: je moet door, toch? “Het is wat het is”, zeg je dan. En dan ben je met je gevoelens niet in het Hier en Nu.
Of, een voorbeeld de andere kant op:
Voor veel mensen is het een zegen om, in ieder geval een tijd, te mogen thuiswerken. Maar dat mag je niet hardop zeggen. Of alleen verpakt in een verontschuldigend: “Eerlijk gezegd bevalt het met wel. Hoewel ik de contacten natuurlijk wel enorm mis hoor”!

Ik denk dat het de kunst van het leven is om te zijn in het Nu en het Hier.
Dus niet: “Gister was ik…. / morgen zal ik … zijn”.
En ook niet: “Toen ik op die plek was/ Als ik maar ergens anders werk of woon”.  

Nut
In het Nu en het Hier zijn is niet zo eenvoudig. Anders zou je het veel meer doen en met veel meer gemak natuurlijk.
Maar het helpt. Moeilijkheden in je leven hebben zo minder kans om je op een later tijdstip van binnen op te vreten. En de mooie dingen hebben meer gelegenheid om van te genieten en om als tegenwicht te functioneren.  

Korte Oefening
Een kleine wijziging, zoals ik doe door “nu en hier” in plaats van “hier en nu” te gebruiken, maakt al verschil.

En een eenvoudige oefening om jezelf er wat in te trainen is drie keer zeggen: “Ik ben Nu en ik ben Hier”. En blijven uitademen.  

Hoe vaak
Volgens mij helpen herhaling en liefde (of aandacht, als dat je beter past) bij veranderingen. Het zou mooi zijn als je juist hier ook het “Nu en Hier” kunt toepassen.
Dus: “Rekening houdend met hoe het nu met me is en waar ik nu ben, start ik met … keer per dag/week/maand deze oefening.
En ook: “In het Nu en het Hier, helpt het mij om over een week/maand te kijken hoe het me bevalt”.  

“Hémaar dat ligt toch in de toekomst”?
Ja, klopt.
Maar mooie plannen maken, uitvoeren en evalueren mag. Ook dat is wat het is :))

Je hoeft het niet alleen te doen
Heb je ook zin, of noodzaak, om vanuit jouw nu en jouw hier te leven en te handelen? Moet of wil je veranderen?
Ik help je graag verder met je werk en je persoonlijke ontwikkeling. Neem even contact op.
Vanuit het nu en het hier: Fijne dag!