En over hoe je toch je doel bereikt

Herken je dit? Ik heb mezelf zo ver gebracht dat ik iets in de wereld wil zetten; een projectvoorstel of een event. Of een blog, zoals deze. Op het moment dat ik van me laat horen schept dat verwachtingen. En kijk, daar komt het “impostersyndrom” groots opzetten, ook wel het ‘bedriegerssyndroom’ genoemd. Want stel nou dat blijkt dat ik niet meer dan een paar blogs kan schrijven. En dat is niet irreëel, want ik zie voor me hoe perfect ze kunnen zijn. En moeten zijn. Dat niveau moet ik dan iedere keer behalen, vind ik. Als dat niet lukt, dan val ik door de mand. En stel nou dat ik het helemaal niet meer leuk vind na een paar keer, omdat het schrijven van blogs een saaie routine wordt. Dan sta ik mooi in mijn hemd met m’n aankondigingen over de start van mijn blogs, met meervoud-s. En dan kan ik dus niet stoppen. Gedachten over allerlei dingen die mis kunnen gaan, belemmeren mij om iets te gaan doen.

 Wat je kunt leren uit sprookjes

Er is redding in sprookjes. Bedoeld als levenslessen voor volwassenen, hoewel veel mensen denken dat ze alleen voor kinderen geschikt zijn. Laten we eens kijken naar “Aladdin en de wonderlamp”. Ik neem je mee in de Disney-versie.  Nadat straatjongen Aladdin en prinses Jasmin samen heldendaden hebben verricht en overduidelijk van elkaar houden, komt het moment dat ze met elkaar willen trouwen. Maar ja, volgens de wet mag de prinses mag alleen met een officiële prins trouwen. En Aladdin is veel, maar komt hij van de straat en hij is geen prins. De vader van de prinses, de koning, zegt dan ook dat het niet kan. Want het staat in de wet. Hoe graag hij ook Aladdin wil laten trouwen met Jasmin, want hij ziet de kwaliteiten van Aladdin. Dan vraagt Jasmin wie de wet maakt. “Ja, ik natuurlijk” zegt de koning. “Nou”, zegt ze vervolgens “dan kunt u toch ook zelf de wet wijzigen?” Aladdin en Jasmin trouwden en leefden nog lang en gelukkig.  

Welk doel dient de wet?

Wat zou het voordeel van die wet geweest kunnen zijn? Misschien had in het verleden ooit iemand uit ervaring geleerd dat voor een gelukkig land de prins op het zelfde niveau moet functioneren als de prinses (later koningin). Maar aan het hof vond men het veel te veel gedoe om te kijken hoe iemand echt in elkaar zat. Dus werd niet iemands werk- en denkniveau de norm. In plaats daarvan werd er getoetst op makkelijk verifieerbaar bewijs. In dit geval waren koninklijke ouders je “ticket to princedom”. Of misschien was gebleken dat eerdere koningen niet zo’n goede kijk hadden op potentiele schoonzonen. En werd daarom de keuze voor het gemak beperkt tot officiële prinsen. Of, wat ook kan, is dat er ooit een meisje was dat uit een gewoon gezin kwam en dat slim was. Je zag het aan haar manier van denken en hoe ze voelde en hoe ze deed. Ze zag het zelf ook en dacht dat ze daarom wel met een koningskind kon trouwen. Maar dat werd een teleurstelling. Ze kwam niet door de koninklijke toets, want ze was immers geen officieel koningskind. Ze stopte haar honger naar meer kennis weg en maakte haar behoefte om van grote betekenis te zijn klein. Ze voegde zich in het gewone leven. Ze maakte “gewoon zijn” tot haar wet. Daardoor viel ze niet uit de toon en hoorde ze ergens bij. En dat gaf haar het voordeel van relatieve rust en van acceptatie door anderen. Toen ze zelf kinderen kreeg, bracht ze haar opgedane wijsheid op hen over. Uit liefde. Ze voedde hen op met de norm: “doe maar gewoon, straks vinden ze je arrogant en heb je geen vrienden”. En het zou zo maar kunnen dat haar kinderen dat weer op hun kinderen overbrachten. Waardoor men uiteindelijk ook aan het hof dacht dat gewone kinderen geen koninklijke positie ambieerden. En zo zag het hof zijn idee bevestigd zag dat alleen koningskinderen geschikt zijn voor de troon.

Hoe zwaar wegen jouw wetten?

Heb jij ook een wet die je in de weg zit? Zelfgemaakt of overgenomen? Wat zou het doel kunnen zijn? Of het voordeel zelfs? Zou het niet fantastisch zijn als je het voordeel van jouw wet op een andere manier zou kunnen realiseren?

En ik?

Ik ga door met het schrijven van blogs zolang en zoals ik dat wil. Dat bepaal ik namelijk zelf. Bel Via Trias voor een afspraak

 

Deel dit artikel: