Altijd willen weten wat ergens achter zit

Kennisbank

Via Trias Coaching heeft veel kennis en expertise opgebouwd rondom de volgende thema’s:

Leiderschap

Bij leiderschap denken we in eerste instantie vaak aan leidinggevenden, managers en directeuren die anderen besturen of aanvoeren. Zij geven richting, scheppen kaders, sturen en motiveren zodat een team of organisatie haar doelen en resultaten behaalt. De plek in de organisatie en de functietitel zijn op zichzelf geen garantie voor succes. Een succesvol leider geeft leiding op een manier die bij haar/hem past, die authentiek, geloofwaardig en overtuigend is.  Zodat anderen die leiding ook graag willen volgen.

Persoonlijk leiderschap

Leiderschap gaat ook over mensen die leidend willen zijn in hun vak. Professionals die hun capaciteiten maximaal willen benutten. Die het zo goed mogelijk willen doen en misschien zelfs wel de beste willen zijn. Die niet zo zeer anderen willen voorgaan maar die wel invloed willen uitoefenen, richting willen geven, een zinnige bijdrage willen leveren en resultaten willen behalen. Dat noemen we: persoonlijk leiderschap. Het verlangen om bij te dragen wordt soms belemmert door twijfels (kan ik het wel écht?), angsten (straks vinden ze me arrogant) of perfectionisme (het lukt nooit helemaal zoals ik wil). En soms hindert een gevoel voor rechtvaardigheid je om strategisch te handelen omdat dit voor jou voelt als oneerlijk zijn.

Effectief leiderschap

Voor beide vormen van leiderschap geldt dat je regelmatig tegen beperkingen aanloopt of obstakels op je pad vindt. Mensen, situaties, en onverwachte ontwikkelingen die de realisatie van je doelen in de weg staan. Bij effectief leiderschap gaat het om de vraag hoe je hiermee omgaat. Welk gedrag, welke kennis en vaardigheden zet je in om de situatie te beïnvloeden? En hoe succesvol is dat? Ieder mens is gewend vanuit zijn eigen patronen te acteren. Vanuit overtuigingen, waarden en persoonlijke eigenschappen. Het zijn vaak automatismen geworden. Als je tegen de grenzen van je (persoonlijk) leiderschap aanloopt, helpt het om te kijken naar de deze automatismen.

Systemisch werken

Waar komen deze patronen vandaan? Welke waarden en overtuigingen zitten daar achter? Vaak helpt het om jezelf in een familieperspectief te plaatsen en te kijken welke patronen je van jongs af aan hebt meekregen. Dit hebben onbewust veel invloed op de manier waarop je omgaat met situaties. Kom je bijvoorbeeld uit een gezin met gescheiden ouders dan is het mogelijk dat je steeds bezig bent met mensen (weer) bij elkaar te brengen. Of als een van je ouders door omstandigheden niet zo functioneerde als fijn zou zijn, dan ben jij misschien op zijn of haar plek gaan staan en een mede-ouder geworden. Of misschien heeft je oudste broer of zus boven je wel goed contact met je ouders en jij niet. En dat kan ertoe leiden dat jij in reorganisaties altijd de laag net onder de top wilt wegsnijden. Voor sommigen klinkt dit enigszins vergezocht, maar het geeft wel aanleiding om aan het werk te gaan met vragen als: ”Waarom wil ik zo graag leiden” Of: “Wil ik eigenlijk wel leiden?” En: “Wat brengt leiderschap me?” Sommige mensen willen geen macht, maar wel invloed. Hoe is dat voor jou? En maakt het dan uit of je vrouw of man bent?  Word je wel of niet als invloedrijk en machtig geaccepteerd?

Durven kijken naar deze vragen en het zichtbaar maken van onbewuste patronen en achterliggende verlangens, gaat gemakkelijker als je begeleid wordt door een ervaren coach.

Je ergernissen en wensen worden dan een vertrekpunt voor verandering.

Je gaat anders denken en experimenteren met effectiever gedrag waardoor je meer plezier en geluk ervaart.

Bel voor een vrijblijvende afspraak

Hoogbegaafd

Hoogbegaafdheid wordt ook wel Extra intelligentie (oftewel XI) genoemd. Extra intelligente mensen:

  1. Zijn intellectueel vaardig en kunnen niet goed tegen onbegrijpelijke stupiditeiten.
  2. Kunnen makkelijk complexe problemen hanteren, maar leggen ze te compact aan anderen uit, vaak zonder zich dit bewust te zijn. Ze reageren niet effectief op onbegrip.
  3. Zijn structureel nieuwsgierig en willen altijd weten wat ergens achter zit.
  4. Hebben een grenzeloze hekel aan dat wat saai is. Ze stellen routineklusjes eindeloos uit of maken er fouten in.
  5. Hebben een grote behoefte aan autonomie en vechten of maken zich klein als die wordt aangetast. Kunnen heel goed zelfstandig werken. Een controlegerichte baas of klant leidt snel tot disfunctioneren.
  6. Zijn grenzeloos en mateloos in najagen interesses, hebben moeite met loslaten daarvan of met voor hen onbegrijpelijke ongeïnteresseerdheid. Kunnen ook teveel energie in de verkeerde dingen stoppen.
  7. Zijn vaak onhandig of kwetsbaar in de confrontatie met harde zelfverzekerdheid of politiek machtsvertoon. Hun emotionele zekerheid is in onbalans met de intellectuele zelfverzekerdheid. Kunnen lijden aan faalangst. Zijn snel geneigd tot betweteren.

(bron: Kuipers en van Kempen)

Herken je tenminste drie kenmerken, dan ben je waarschijnlijk Extra Intelligent (XI). Dit heeft invloed op de manier waarop je functioneert en omgaat met lastige of moeilijke kwesties.

Je wilt een zinvolle bijdrage leveren en je ziet altijd mogelijkheden voor verbetering.
Je zoekt naar een evenwicht tussen zelfstandigheid en verbinding met anderen

Je bent waarschijnlijk geneigd om oplossingen te bedenken vanuit je verstand. Dat is op zich een goede bron, maar er kan dan zoveel energie naar het hoofd gaan dat het handelen en voelen verwaarloosd worden.

De balans tussen handelen, denken en voelen is soms ver te zoeken. De coaching bij Via Trias Coaching is er op gericht meer dan alleen je brein aan te spreken en je volledig tot je recht te laten komen.

Meer weten?

Bel voor een vrijblijvende afspraak

Hoogsensitief

Zelftest Sensitiviteit© Via Trias Coaching

Onderstaande test in uiteraard niet uitputtend. Beantwoord, als je kunt, de volgende vragen met een ja of een nee. Dat is niet zo genuanceerd wellicht, maar geeft als resultaat wel een goede indicatie.

  • Ga je wel eens goedgehumeurd een ruimte binnen en voel je je binnen no-time zwaarmoedig?
  • Zou je stiekem anderen wel eens als ongevoelig willen bestempelen, maar doet je dat niet omdat je dat gevoelloos vindt?
  • Doe je de ramen en deuren dicht op een feestje, terwijl anderen geen last hebben van tocht?
  • Denk je wel eens: “hoe kan je dat niet voelen?”
  • Heb je gaatjes aan de achterkant van je overhemd, shirt of blouse?
  • Heb je je wel eens betrapt op de neiging om een boekenkast van een ander opnieuw in te richten?
  • Vind je het onbegrijpelijk dat er slaapkamerramen zijn zonder verduisteringsgordijnen?
  • Ben je vaak degene die de muziek te hard vindt?
  • Lig je met verbazing te kijken naar je slapende partner terwijl jullie beste vrienden net hebben aangekondigd dat ze gaan scheiden?
  • Heb je feilloos (en eerder dan anderen) in de gaten welke geuren, smaken, geluiden, vezels en gemoedstoestanden er zijn, of zo-even zijn geweest?
  • Stoort het je dat woorden als: “buikgevoel”, ”gut feeling” en “instinct” te pas en te onpas gebruikt worden maar dat niemand als gevoelig te boek wil staan?
  • Vind je dit lijstje te kort door de bocht, te simpel, te hard, te dwingend, te ?

Heb je meer dan 6 keer “ja” geantwoord op bovenstaande vragen, dan ben je waarschijnlijk zeer gevoelig ofwel hoogsensitief.

Leer jouw gevoeligheid hanteren en doe er je voordeel mee.
Ben je hoogsensitief, dan beschik je over specifieke kwaliteiten waar je soms meer last dan profijt van hebt, zowel in werksituaties als privé.

Via Trias Coaching heeft veel expertise opgebouwd rondom hoogsensitiviteit. Met deze kennis en inzichten raak je vertrouwder met je eigen (on)mogelijkheden.

Door oefeningen en de praktische adviezen krijg je meer alternatieven in de manier waarop je reageert op prikkels en situaties. Je leert hoe je van je hoogsensitiviteit profijt kunt hebben.

Is je interesse gewekt?

Bel voor een vrijblijvende afspraak

Beelddenken

Ben je een beelddenker?

  • Kun je de krant op z’n kop lezen? ¿uɐʞ ʇɐp uǝǝɹǝpǝı ʇɐp n ʇʞuǝp uƎ
  • Als je ergens aan denkt, zie je het dan in vormen en kleuren voor ? Of kun je het ruiken? Of weet je het pas als je het met je handen hebt gevoeld?
  • Heb je moeite met de communicatie met anderen? Vindt men jou bijvoorbeeld te langdradig? Of juist te beknopt? Of allebei?
  • Kom je vaak te laat en kun je geen goede inschatting maken van hoe lang iets duurt?

Wellicht ben je een beelddenker. Bekijk de kenmerken van beelddenkers.

Beelddenkers verschillen van woorddenkers:
Het is voor beelddenkers bijna niet voor te stellen… Maar er zijn mensen die NIET met  hun zicht, tast, gehoor, smaak, reuk of intuïtie informatie opnemen. Die mensen halen hun informatie uit woorden en noemt men dan ook woorddenkers. Woorddenkers en beelddenkers verschillen in de manier waarop ze informatie verwerken. Bekijk de kenmerken van woorddenkers.

‘Ont-wikkelen’ van denken en communicatie

Voel je je ingesnoerd door gedachten en gebrek aan vaardigheden?

En belemmert dit je om te doen wat je graag wilt?

Via Trias Coaching helpt bij het ‘ont – wikkelen’.

Verrijk je vaardigheden
In de coaching krijg je handvaten aangereikt om jouw specifieke vaardigheden als beelddenker beter te benutten. En om jouw ideeën zo te brengen dat een ander ze begrijpt en accepteert. Je snapt de ander en jezelf beter en kunt vanuit een stevige basis opereren. Je krijgt (weer) zin om van alles te ondernemen.

Volg je intuïtie en neem contact op voor een oriënterend gesprek.

Contact

Meer weten?

Bel voor een kosteloos oriënterend gesprek

Liever op een ander moment bellen?

Laat je nummer achter en ik bel je op een tijdstip dat jou schikt

De gegevens die je hier invult gebruik ik alleen om contact met je op te kunnen nemen.